УНДП и ЗНМ одржаа обука за новинари за справување со загадување на воздухот
декември 15, 2023

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) во соработка со Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во рамките на проектот „Справување со загадувањето на воздухот”* одржа на дводневна обука за новинари на тема „Справување со загадувањето на воздухот – јакнење на јавната свест за проблемите и можните решенија“.

Обуката ја реализираа искусни новинати со долгогодишно искуство во следење и покривање теми од областа на животната средина како и стручни лица од тимот на Универзитетот Гоце Делчев од Штип, каде што е сместена акредитираната лабораторија за мерење на квалитетот на воздухот.

Проф. Д-р Дејан Мираковски ги презентираше техниките и апарати теза мерење на загаденост во воздухот, а воедно сподели и препораки за справување со загадувањето.

Новинарката Катерина Топалова зборуваше на тема – Влијание на загаденоста на воздухот на здравјето на луѓето/животната средина и улогата на новинарите во подигнување на јавната свест, за важноста на истражувачкото новинарство при известување за прашања за животната средина и за пристапите при при раскажување приказни за загадувањето на воздухот.

Новинарот Александар Манасиев со учесниците разговараше за новинарството засновано на анализа на податоци за загадување на воздухот, на кој начин е најдобро ефикасно да се користи правото за слободен пристап до информации од јавен карактер, а на крајот сподели алатки за мултимедијално раскажување на новинарски приказни.

Учесниците имаа можност да споделат и свои видувања и искуства на темите преку интерактивна дискусија.

Повеќе информации од тренингот може да најдете овде

 

 

*Оваа активност се спроведува во рамки на проектот „Справување со загадувањето на воздухот“ кој го имплементира Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во партнерство со Министерството за животна средина и просторно планирање и општините Гостивар, Кавадарци, Куманово, Струга и Струмица. Овој проект е дел од Програмската рамка на УНДП, финансирана од Шведска. Во рамки на програмата исто така се спроведува и проектот „Градење на општинските капацитети за имплементација на проекти“.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат