Разберете ги етикетите на производите кои ги купувате – тие влијаат на вашиот паричник, но и на воздухот кој го дишеме
ноември 17, 2023

Сите ние можеме да придонесеме повеќе кон заштита на животната средина и со тоа да имаме почист воздух. Можеби некои од нас не се свесни, но изборот на продукти за домаќинството може да има значително влијание врз животната средина. Енергетските етикети играат клучна улога во носењето одлука за тоа кој производ е „пријател на околината“. Знаејќи ги сите знаци на етикетите, не само што тие им помагаат на потрошувачите да заштедат пари, туку и промовираат почист воздух и поодржлива животна средина.

Важноста на енергетските ознаки

Енергетските етикети, кои често се наоѓаат на апаратите за домаќинство и електроника, им даваат на потрошувачите основни информации за енергетската ефикасност на производот и влијанието врз животната средина. Овие етикети се дизајнирани да бидат стандардизирани, овозможувајќи им на купувачите лесно да ги споредуваат производите. Тие обично вклучуваат:

Оценка за енергетска ефикасност: Ова е вообичаено како скала со букви, како што се A+++ до D. Оценката покажува колку производот е енергетски ефикасен. Одлучете се за производи со повисоки оценки (поблиску до А+++) бидејќи трошат помалку енергија и се подобри за околината. Иако е ова најчестиот „маркер“ на етикетите, сепак не е единствениот. 

Годишна потрошувачка на енергија: Оваа бројка ја специфицира количината на енергија што производот ја троши за една година (бројката 280 kWh/годишно на сликата погоре), овозможувајќи им на потрошувачите да ги проценат оперативните трошоци и отпечатокот врз околината. За вас и за околината подобро е да изберете производ со помала годишна потрошувачка на енергија. Ова обично е важно за производи кои работат постојано, како, на пример, фрижидерите.

Бучава: За производи како климатизери, фрижидери и машини за перење, етикетата може да содржи и информации за нивото на бучава, помагајќи им на потрошувачите да изберат потивки опции. Овој маркер треба особено да ви биде важен кога купувате климатизер за да не бидете извор на бучава во надворешната околина и за вашите соседи. 

Еко-пријателски карактеристики: Некои етикети истакнуваат карактеристики како што се: мала потрошувачка на вода, нетоксични материјали или можност за рециклирање, што дополнително може да го намали влијанието на производот врз животната средина. Овие знаци ги има обично на производи кои ги користиме многу често. Важно е во секојдневната употреба да користиме производи кои имаат маркер дека помалку или воопшто не ја загадуваат животната средина во процесот на нивното производство или користење. 

Перформанси на производот: Иако енергетската ефикасност е од витално значење, етикетата може да содржи и информации за перформансите на производот. Важно е да се постигне рамнотежа помеѓу енергетската ефикасност и функционалноста. Тоа значи дека не е само важно да троши малку, важно е и колку е неговата моќност. Обично треба да има идеален баланс. Овие маркери ги споредуваме кај клима-уредите. 

Избор на еколошки производи

Јасна е корелацијата помеѓу енергетските ознаки и почиста животна средина. Изборот на производи со повисоки оценки за енергетска ефикасност може значително да го намали вашиот јаглероден отпечаток и да помогне да се подобри квалитетот на воздухот. Еве неколку категории на производи каде што овој избор може да има значително влијание:

Фрижидери: Фрижидерите се едни од најзначајните потрошувачи на електрична енергија во домаќинствата. Одлучете се за модели со високи оценки за енергетска ефикасност и оние кои користат еколошки средства за ладење за да ја намалите потрошувачката на електрична енергија и да ги намалите емисиите на стакленички гасови.

Клима-уреди: Ладењето и греењето се исто така големи потрошувачи на енергија. Високоефикасните климатизери, често означени како модели со инвертер, можат поефикасно да ладат или да загреваат простори и со помала потрошувачка на енергија.

Осветлување: Префрлете се на енергетски ефикасни LED или CFL светилки, кои не само што трошат помалку електрична енергија, туку и траат подолго, намалувајќи ја количината на отпад што се испраќа на депониите.

Машини за перење: Машините за перење со предно полнење се генерално енергетски поефикасни од оние со горно полнење. Побарајте модели со високи оценки за енергетска ефикасност и карактеристики за заштеда на вода.

Електрични возила: Ако сакате да купите ново возило, размислете за електрични или хибридни опции. Овие возила емитираат нула или ниски емисии на издувни гасови, што придонесува за подобар квалитет на воздухот.

Како потрошувачи, ние ја имаме моќта да правиме избор кој има бенефит не само за нашите паричници, туку и за животната средина и воздухот што го дишеме. Енергетските етикети се алатки кои ни помагаат да донесеме поинформирани одлуки што можат да доведат до почист и поздрав свет. Така, следниот пат кога ќе купувате нов апарат или електронски уред, одвојте малку време да ја прочитате и разберете етикетата за енергија – тоа е мал чекор со големо влијание.

 

Извори:

Министерство за енергетика на САД: „Стандарди за апарати и опрема“, www.energy.gov 

Европска комисија: „Енергетски ознаки и стандарди“, http://ec.europa.eu 

Агенција за заштита на животната средина на САД: „Програма Energy Star“, www.energystar.gov

Други содржини кои можеби ќе те интересираат