Енергетската ефикасност, битен фактор при изборот на инвертер клима уред за греење и ладење на домот
јули 24, 2023

Како што доаѓаат летните горештини, наоѓањето ефикасен начин за ладење на зградите станува најважно. Ладењето на една типична зграда во Република Северна Македонија може да изнесува и над 20% од годишната потрошувачка на примарна енергија. Со различни достапни опции, изборот на идеален клима уред за вашите потреби може да биде застрашувачка задача. Сепак, не грижете се, бидејќи ви претставуваме сеопфатен водич кој ќе ви помогне да донесете информирана одлука за најдобриот систем за ладење за вашиот простор.

Во минатата вест зборувавме за греење на домовите кое не го загадува воздухот. Топлотните пумпи или инвертер климите се на врвот на листата на „чисти“ уреди за греење, но и за ладење. Користење на еден уред за греење и ладење ќе ви овозможи ефикасна потрошувачка на електричната енергија во лето и греење без загадување во зима.

Кога станува збор за климатизацијата, треба да се земат предвид неколку фактори, вклучувајќи ја големината на вашиот простор, енергетската ефикасност, барањата за инсталација и севкупните трошоци.

energy efficiency

                        Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

Пресметајте ја големината на вашиот простор:

Започнете со одредување на големината на областа што сакате да ја изладите. Ова е клучен чекор, бидејќи изборот на клима уред со несоодветен капацитет за ладење ќе резултира со неефикасно ладење. Измерете ја должината, ширината и висината на просторијата и консултирајте се со професионалец за HVAC или погледнете ги упатствата на производителот за да го одредите соодветниот капацитет за ладење (мерен во британски термални единици или BTU) за вашиот простор.

Изберете го вистинскиот тип на клима уред:

а) Прозорски климатизери: Идеални за индивидуални соби или мали простори, прозорските климатизери се достапни и лесни за инсталирање. Тие се вклопуваат во стандардните прозорски рамки и обезбедуваат ефективно ладење за простории до 35 квадратни метри. Сепак, тие може да ви го попречат погледот и да ја ограничат природната светлина.

б) Преносливи климатизери: овие единици се одличен избор доколку ви треба мобилност. Преносливите климатизери може да се преместуваат од соба во соба по потреба и генерално да се ладат простори до 40 квадрати. Тие бараат прозорец или отвор за издувните гасови и може да бидат малку побучни од другите опции.

в) Сплит климатизери: Совршени за поголеми простории или отворени простори, сплит климатизерите се состојат од две компоненти – внатрешна единица монтирана на ѕид и надворешен компресор. Нудат тивко работење и ефикасно ладење за простории над 45 квадратни метри. Сплит климатизерите се поскапи од прозорните или преносливите единици, но обезбедуваат супериорни перформанси.

г) Централна климатизација со канал: Погодна за ладење на цели домови или повеќе простории, системите за централна климатизација со канали користат мрежа од канали за дистрибуција на ладен воздух низ просторот. Тие нудат постојано ладење и овозможуваат индивидуална контрола на температурата во различни зони. Инсталирањето може да биде сложено и скапо и бара стручна помош. Овие системи имаат една поголема единица надвор од домот, и повеќе внатрешни единици.

Размислете за енергетската ефикасност:

Побарајте климатизери со високи оценки за енергетска ефикасност за да заштедите на сметките за електрична енергија и да го намалите влијанието врз животната средина. Проверете го рејтингот за сезонска енергетска ефикасност (SEER) – колку е поголем SEER, толку енергетски поефикасна единицата. Дополнително, одлучете се за модели со програмабилни термостати, кои ви дозволуваат да поставувате распореди за температура и да ја оптимизирате потрошувачката на енергија.

Инсталација и одржување:

Додека прозорските и преносните климатизери се релативно лесни за монтирање, сплит климатизерите и централните системи за климатизација обично бараат професионална инсталација. Правилната инсталација обезбедува оптимални перформанси и долговечност на единицата. Редовното одржување, како што е чистење или замена на филтри, исто така ќе ја подобри ефикасноста и ќе го продолжи животниот век на вашиот клима уред.

Размислувања за буџетот:

Проценете ги вашите буџетски ограничувања при изборот на климатизер. Прозорните и преносните единици се генерално попристапни, додека сплит климатизерите и централните системи може да бараат поголема претходна инвестиција. Не заборавајте да ги земете предвид долгорочните трошоци за енергија и потенцијалните трошоци за одржување при донесување на вашата одлука.

Со оглед на големината на вашиот простор, енергетската ефикасност, барањата за инсталација и буџетските ограничувања, можете да изберете совршен клима уред за да го одржувате вашиот простор ладен и удобен во текот на летните месеци. Останете кул, останете освежени!

Запомнете, секогаш е препорачливо да се консултирате со професионалци за климатизација или овластени дилери за конкретни препораки врз основа на вашите уникатни околности и барања.

 

Други содржини кои можеби ќе те интересираат