Физичката активност ги намалува негативните ефекти од загадувањето на воздухот и ризикот од деменција
јуни 24, 2024

Научна студија објавена во списанието Alzheimer’s & Dementia открива дека долгата изложеност на загаден воздух значително го зголемува ризикот од развој на деменција. Станува збор за истражување во Данска, кое  исто така го разгледа потенцијалното влијание на загадувањето со бучава, но утврдено е дека загадувањето на воздухот е примарен причинител за зголемен ризик од деменција. Овие наводи фрлаат ново светло на тоа на што може да влијае загадениот воздух. Јасно е дека респираторните и кардиоваскуларните проблеми се најчести, но очигледно е дека загадениот воздух има големо влијание и на мозокот.

Деменцијата, која се карактеризира со прогресивно губење на меморијата и когнитивно опаѓање, е глобален проблем во пораст.

Расте бројот на луѓе со деменција

Со стареењето на населението се предвидува дека бројот на случаи на деменција ќе се зголеми од 60 милиони во 2019 година на 150 милиони до 2050 година. И покрај напредокот во медицинските третмани, не постои дефинитивен лек за деменција.

Новите истражувања покажуваат дека факторите на животната средина, вклучувајќи го и загадувањето на воздухот, може да играат улога во развојот на деменција. Додека загадувањето на воздухот е веќе поврзано со кардиоваскуларни и респираторни заболувања, исто така може да предизвика воспаление на мозокот и да го забрза когнитивниот пад. Оваа студија имаше за цел да ги истражи овие врски во Данска, земја со релативно ниски, но сепак забележителни нивоа на загаденост на воздухот.

Истражувачите следеле група дански медицински сестри во текот на 27 години, од 1993 до 2020 година, што го прави ова едно од најобемните студии од ваков вид. Тие користеле историски податоци за да ја проценат изложеноста на медицинските сестри на загаден воздух во текот на 41 година, од 1979 до 2020 година, и собрале детални информации за начинот на живот и социо-економскиот статус на учесниците.

Студијата првично опфати 28.731 жена на возраст над 44 години во 1993 година, а дополнителни медицински сестри беа додадени во 1999 година. Истражувачите ги следеа овие луѓе преку националните здравствени регистри за да идентификуваат случаи на деменција.

Наодите открија дека долготрајната изложеност на различни загадувачи на воздухот, како што се честичките (ПM2,5 и ПM10), азот диоксид (NO2) и црниот јаглерод (BC), е поврзана со зголемен ризик од деменција. На пример, ризикот од развој на деменција се зголеми за 35 % на 2,61 микрограми на кубен метар зголемување на нивото на ПM2,5.

Физичката активност може да го ублажи проблемот

Интересно, студијата исто така покажа дека медицинските сестри кои се занимаваат со повисоки нивоа на физичка активност имале помал ризик од деменција кога се изложени на загаден воздух во споредба со нивните помалку активни врсници. Ова сугерира дека физичката активност може да помогне да се неутрализираат негативните ефекти од загадувањето на воздухот врз когнитивното здравје.

Идните истражувања треба да имаат за цел да вклучат поразновиден примерок, кој опфаќа мажи и поединци од различни професионални средини. Исто така, би било корисно да се истражат ефектите од другите фактори на животната средина, како што се бучавата во работното време и слободното време, и да се истражат потенцијалните интеракции помеѓу различните загадувачи.

Погледнете ја целата студија

 

Извор

Други содржини кои можеби ќе те интересираат