99% од глобалното население е изложено на загадување на воздухот што ги надминува препорачаните граници на СЗО
јули 31, 2023

На почетокот на јуни, небото стана жолто низ поголемиот дел од североисточниот дел на САД. Луѓето се разбудиле од смог, магла и црвено сонце и биле предупредени да останат во затворени простории за да се заштитат од токсичен коктел на загадувачи на воздухот. Во Њујорк, нивоата на честички со големина од 2,5 микрони или помала (PM2,5) беа регистрирани на рекордни 400 микрограми на кубен метар. Овие мерења 11 пати ги надминаа препорачаните 24-часовни стандардни упатства на Агенцијата за заштита на животната средина на САД и беше еквивалентно на како секој човек во градот, вклучително и бебињата, да пушеле 5-10 цигари. Ваквите невидени нивоа на загаденост на воздухот го направија Њујорк најзагаден од сите големи градови во светот на тој ден, претекнувајќи ги рекордерите како Њу Делхи или Лахоре.

Лошиот воздух во Њујорк и низ североисточниот дел беше пренесен од ветровите од Алберта, Нова Шкотска и Квебек – канадските провинции кои доживуваат рекордно високи температури и суши кои предизвикаа невиден број шумски пожари.

Квалитет на воздухот: комплексна мрежа од системи што влијае на сите, насекаде

Овие настани ни посочуваат дека квалитетот на воздухот е сложена мрежа од системи што влијае на сите, насекаде, во различен степен. Алармантно, од 2021 година, ниту една земја не ги исполнува годишните упатства за квалитетот на воздухот на Светската здравствена организација за амбиенталниот PM2.5 – ситни честички од загадувањето на воздухот или честички. Овие честички се одговорни за 6,4 милиони смртни случаи секоја година. Помалку од 50% од земјите ја исполнуваат помалку строгата средна цел. Следствено, 99% од глобалното население е изложено на загадување на воздухот што ги надминува препорачаните граници на СЗО.

No more yellow sky

Овие настани со загадување на воздухот предизвикани од шумски пожари или бури од песок и прашина веројатно ќе се влошат со климатските промени. Постојат различни причини зошто може да се појават пожари, но нивната растечка фреквенција и интензитет укажува на сложената врска помеѓу екстремните временски услови предизвикани од климатските промени и загадувањето на воздухот. Во Северна Америка, влијанијата на Ел Нино/ЕНСО кои носат посуво и потопло време во северниот дел на САД и Канада се зголемени со климатските промени. Сезоните на шумски пожари веќе станаа подолги и посериозни. Во САД, изгорената површина драматично се зголеми од приближно 1,3 милиони хектари во 1983 година на над 7,6 милиони хектари во 2020 година. Овој тренд не е ограничен само на САД и Канада. Во последниве години, екстремни шумски пожари ги опустошија Амазон, Алјаска, Австралија, Калифорнија, Европа, Индонезија, Русија и Турција, ширејќи го загадувањето на огромни растојанија.

Загадувањето на воздухот е дел од спрегата која влијае на климатските промени

Загадувањето на воздухот предизвикано од чад и прашина влијае на животната средина, јавното здравје и продуктивноста. Тоа е дел од спрега што дополнително ги засилува влијанијата врз климата: шумските пожари се главен извор на емисии на стакленички гасови и уништување шуми, додека природните бури од прашина се поврзани со ерозија на почвата и губење на јаглеродот во почвата, како и со пониски приноси во земјоделството.

Во Украина погодена од војна, шумските пожари значително придонесоа за зголемена смртност поврзана со загадувањето на воздухот, при што околу 8% од емисиите на PM2,5 се припишуваат на шумските пожари. Во Узбекистан, една неодамнешна студија ги проценува економските загуби предизвикани од бурите од песок и прашина од исушеното морско дно на Арал на 44 милиони долари годишно. Тоа сугерира дека внимателно планираното обновување на пејзажот може значително да го намали загадувањето на воздухот и да го подобри здравјето и егзистенцијата, обезбедувајќи годишни придобивки од 28-44 милиони американски долари. Исто така, се нагласува дека реставрацијата на пејзажот може да придонесе и за ублажување на климатските промени преку спречување на ослободување на јаглерод и апсорпција на CO2.

Шумските пожари во Турција во 2021 година предизвикаа голема штета на урбаната, шумската и земјоделската инфраструктура, влијаејќи на станбените области и резултирајќи со еколошки, човечки и економски загуби.

Чистење на воздухот: Зошто е важна политиката

Во сушните региони како оние во Централна Азија, Јужен Кавказ и Турција, како и ширум светот, сеопфатните национални стратегии и политики за зелен раст во комбинација со одржливо управување со природните ресурси и ангажман на заедницата можат значително да го намалат загадувањето на воздухот. Ова може да го подобри здравјето и да генерира можности за вработување на локално ниво. Ефикасното обновување на пејзажот и зачувувањето на почвата, урбаното позеленување и управувањето со пожари, исто така, можат да обезбедат глобални придобивки преку ублажување на влијанијата врз климата и подобрување на отпорноста на идните климатски шокови.

На крајот на краиштата, чистиот воздух е глобално јавно добро. Неговите придобивки ги надминуваат границите, бараат регионална соработка и придобивките ги уживаат сите. Со ефикасни одговори на политиката за климата, животната средина и квалитетот на воздухот, можеме да се погрижиме небото да остане сино, а не жолто.

 

Извор

Други содржини кои можеби ќе те интересираат