Лидерите од 120 земји ќе се обврзат за нулта емисија на гасови од јаглен
декември 9, 2021

Владата на Обединетото Кралство ја претстави својата програма на настани на Претседателството за двонеделниот самит COP26, кој се одржа во Глазгов од 31 октомври до 12 ноември.

COP26logo

Програмата започнува со Светскиот лидерски самит (1-2 ноември), чиј домаќин ќе биде премиерот на Обединетото Кралство Борис Џонсон, на кој повеќе од 120 лидери веќе го потврдија своето присуство. Лидерите се охрабруваат да постават амбициозни активности за намалување на емисиите, вклучувајќи ја и нултата емисија, како и за јагленот, автомобилите и дрвјата, да ги прошират активностите со цел да се прилагодат на влијанијата на климатските промени и да ги мобилизираат финансиите, и колективно да ја сигнализираат нивната посветеност на одржување на клучната цел од Парискиот договорот за ограничување на покачувањето на глобалната температура под 2 ºC (Целзиусови степени) и што е можно поблиску до 1,5 ºC.

Reduce-Carbon-footprint

Паралелно со формалните преговори, двонеделната програма на настаните на Претседателството ќе стави фокус на начинот на кој сите делови на општеството и глобалната економија водат амбициозни климатски активности.

Настаните се однесуваат на клучните тематски денови, вклучувајќи финансии, прилагодување на влијанијата од климатските промени, енергетската транзиција, природата и користењето на земјиштето, полот и младите. Канцеларот Риши Сунак ќе го отвори првиот од тематските денови, со настан за тоа како се ставаат на располагање финансии за да се исполнат целите на Договорот од Париз, а британските владини министри ќе присуствуваат на настаните во текот на двете недели.

Други настани вклучуваат поттикнување на разговори за промена од јаглен на чиста енергија; одговарање на неодамнешниот извештај на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) за денот на науката и иновацијата; и организирање на состаноци на министри за образование и климатски промени со млади луѓе за да разговараат за важноста на образованието во креирањето на позитивна климатска иднина.

На денот на адаптација, загуба и штета, заедниците на првата линија ќе ги споделат своите искуства за најлошите ефекти од климатските промени. Потоа ќе следи министерска дискусија за напорите за прилагодување на влијанијата на климатските промени.

Учесниците на самитот, исто така, ќе можат да се инспирираат од повеќе од 80 Павилјони на кои земјите, граѓанското општество и меѓународните организации ќе организираат свои кураторски програми на настани. Во согласност со посветеноста на Обединетото Кралство на инклузивноста, COP26 е првиот COP што нуди заеднички павилјон, дозволувајќи им на делегациите да бидат домаќини на настани во павилјон изграден од Обединетото Кралство.

COP26

Велика Британија ја објави програма за Павилјонот на Обединетото Кралство, што ќе ги поддржи клучните цели на Претседателството COP26, истовремено покажувајќи ја водечката улога и активностите на Обединетото Кралство за климата. Павилјонот на Обединетото Кралство ќе содржи мноштво партнери и настани, вклучително и за родова еднаквост, и поддршка на домородните и локалните заедници на население кое живее во шумите.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат