Дали дигитални кампањи можат да помогнат за зачувување на природата и дивиот свет
јуни 22, 2023

На овогодинешниот Светски ден на дивиот свет, Светската организација за природа (WWF) започнува дигитална кампања #WorldWithoutNature, обединувајќи некои од најпопуларните светски брендови за да протестираат против уништувањето на светот без природа.

природа жив свет

Како дел од кампањата, брендовите, граѓанските организации и спортските здруженија ширум светот ќе ги отстранат сликите на природата од нивните заштитни знаци на веб-страниците и дигиталните платформи. Така, ќе ја шират и свеста за губењето на природата и биодиверзитетот преку алармирање на јавноста добро да го погледне познатото лого, кое само еден ден ќе биде без препознатливи слики од диви животни и природа.

Оваа година во кампањата учествуваат некои од најпопуларните светски брендови, како на глобално така и во нашиот регион, вклучувајќи ја и популарната апликација за учење јазик Duolingo. Бидејќи гласот на спортските здруженија ширум светот е се посилен против климатските промени и губењето на природата, многу тимови, како фудбалскиот клуб Астон Вила, го продолжуваат тој тренд преку оваа кампања.

Дигиталната кампања треба да го намали губењето на дивите видови

Во октомври 2022 година, WWF го објави својот најнов Извештај за состојбата на планетата, кој откри зачудувачки податоци за 69 отсто пад на популацијата на дивиот свет за помалку од педесет години. WWF предупредува дека континуираната прекумерна експлоатација на дивите видови и уништувањето на нивните живеалишта доведува до губење на дивите видови, што, како што гледаме, во голема мера влијае на социјалните и економските ризици, односно катастрофални последици за планетата.

После тоа, светот се обврза да го запре и врати губењето на природата до 2030 година како дел од Глобалниот договор за биолошка разновидност, усвоен од 196 земји во декември 2022 година на COP15 – договор што WWF сега ги притиска владите, бизнисите и финансиските институции да го спроведат.

 

 

Други содржини кои можеби ќе те интересираат