Компостирањето дома како начин за справување со органскиот отпад
мај 7, 2021

Компостот е органски материјал што може да се додаде во почвата за да им помогне на растенијата да растат. Остатоците од храна и отпадот од дворот заедно во моментов сочинуваат повеќе од 30 проценти од она што го фрламе, а наместо тоа може да се компостира. Со изработката на компост, овие материјали се чуваат надвор од депониите каде што зафаќаат простор и ослободуваат метан, кој е моќен стакленички гас.

Што е потребно за добар компост?

За успешно компостирање потребни се трите основни слоеви: Кафеав слој – ова вклучува материјали како мртви лисја, гранки и гранчиња; Зелен слој ова вклучува материјали како што се исечоци од трева, растителен отпад, остатоци од овошје и талог од кафе; Вода Потребно е да има точна количина на вода, зелен и кафеав слој за развој на  добар компост.
Вашиот куп од компост треба да има подеднаква количина од кафеавиот и од зелениот слој. Исто така треба да бидат подредени наизменично слоеви на органски материјали од честички со различна големина. Кафеавите материјали обезбедуваат јаглерод за вашиот компост, зелените материјали обезбедуваат азот, а водата обезбедува влага за да помогне во распаѓањето на органската материја.

Што може да се компостира, а што не?

Infohrafik-Kompostiranje vo domot

 

Придобивки од компостирањето

Ја збогатува почвата, помагајќи да се задржи влагата и да се потиснат растителните болести и штетници.

Ја намалува потребата за хемиски ѓубрива.

Поттикнува производство на корисни бактерии и габи кои ја разградуваат органската материја за да создадат хумус, богат материјал исполнет со хранливи материи.

Ги намалува емисиите на метан од депониите и го намалува вашиот јаглероден отпечаток.

composting

 

Како да компостирате дома?

Постојат многу различни начини да се направи куп од компост, но редовното мешање или вртење на компостот и додавање по малку вода ќе помогне во одржувањето на компостот. Корисни алатки вклучуваат вили, лопати или ашов и црева со прскалка за вода.

За компостирање во двор потребно е да изберете место кое е суво, под сенка и во близина на извор на вода. Потоа додадете кафеави и зелени материјали кои веќе се собирани, осигурувајќи се дека поголемите парчиња се исецкани или уништени. Потребно е да ги навлажнете сувите материјали додека ги додавате.
Откако ќе го подготвите вашиот куп од компост, измешајте исечоци од трева и зелен отпад во купот и под компостот, на околу 25cm закопајте отпад од овошје и зеленчук
. По избор можете да го покријте горниот дел од компостот со катран за да остане влажен. Кога материјалот на дното е темен, богат со боја, вашиот компост е подготвен за употреба. Овој процес обично трае од два месеци до две години.

Компостирање во затворени простории – Ако немате простор за куп на компост на отворено, можете да компостирате материјали во затворено со помош на специјален вид корпа за отпадоци, што можете да ја купите во локална продавница за градежни работи, продавница за градинарски материјали или сами да си ја направите. Не заборавајте да го одржувате купот и да водите сметка за тоа што фрлате, бидејќи правилно управуваната канта за компост нема да привлече штетници или глодари и нема да мириса лошо. Вашиот компост треба да биде готов за две до пет недели.

compost

Дознајте повеќе на следниот линк

Други содржини кои можеби ќе те интересираат