Компендиум – збир на упатства за здравјето и животната средина
јануари 27, 2022

Факторите на ризик за животната средина – од загадување и хемикалии до недостаток на чиста вода – предизвикуваат речиси една четвртина од смртните случаи на глобално ниво, според Светската здравствена организација (СЗО).

Две третини од смртните случаи што се припишуваат на факторите на ризик од животната средина се од незаразните болести, како што се срцеви заболувања, мозочен удар и рак.

Само дишењето во токсичен воздух убива 7 милиони луѓе годишно во она што генералниот директор на СЗО го нарекува „ тивка итна здравствена состојба “.

За да спасат милиони животи, четири агенции на Обединетите нации го составија првиот Збир на упатства за здравјето и животната средина од ваков вид -синтетизираат 400 документи во „живо“ складиште од 500 акции и препораки за креаторите на политики и практичари.

Совпаѓајќи се со строгото предупредување на американскиот претседател Џо Бајден дека климатските промени претставуваат „егзистенцијална закана“, овие акции би можеле да бидат поважни од кога било, вели експерт на СЗО.

„Настани како рекордни високи температури во Северна Америка, масивни поплави во Европа и Кина и катастрофални сезони на пожари даваат сè почести, мрачни потсетувања дека земјите треба да ги засилат акциите за да ги елиминираат здравствените влијанија на факторите на ризик врз животната средина“, вели д-р Марија Неира, директор на оддел за животна средина, климатски промени и здравје, СЗО.

„Спроведувањето на акциите во Компендиумот треба да биде дел од здраво и зелено закрепнување од пандемијата на КОВИД и пошироко, и е од суштинско значење за постигнување на целите за одржлив развој. ОН ја обединуваат својата експертиза за здравје и животна средина за да ги поддржат земјите во овој потфат.“

Што е Компендиум и зошто е потребен?

 Во суштина составува насоки од СЗО, Програмата за развој на ОН (УНДП), Програмата за животна средина на ОН и Фондот за деца на ОН (УНИЦЕФ) на едно место, каде што може редовно да се ажурира.

500 -те акции опфаќаат чист воздух, стабилна клима, соодветна вода, санитарни услови и хигиена, безбедна употреба на хемикалии, заштита од зрачење, управување со отпад, здрави и безбедни работни места, здрави градови и изградена средина, одржлива диета и зачувана биолошка разновидност и екосистеми.

Што прави Светскиот економски форум за транзиција кон чиста енергија?

Преземањето дејствија за создавање поздрава средина може да намали многу заразни и незаразни болести и повреди, според телата на ОН.

Transition to Clean Energy

На пример, подобрувањата на животната средина низ целиот свет може да спречат:

  • 29% од смртните случаи од исхемична срцева болест,
  • 28% од мозочен удар,
  • 21% од ракот,
  • 55% од респираторните инфекции,
  • 61% од дијареални заболувања,
  • 53% од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ),
  • 40% од повредите во сообраќајот на патиштата и
  • 76% од ненамерни труења.

Опасната изложеност на хемикалии предизвикала, на пример, 1,6 милиони смртни случаи ширум светот во 2016 година.

Infografik-09

 
Постојат 84 мерки за да се спречи смртта од изложеност на хемикалии.
Слика: СЗО

 

Децата се најмногу изложени на ризик

„Малите деца се особено ранливи на еколошки ризици, кои можат да влијаат врз нивниот опстанок и доживотно здравје и благосостојба“, вели Абубакар Кампо, директор за здравствени програми во УНИЦЕФ.

„Здравите средини се предуслов за здрави деца. Нашата проценка покажува дека може да спречи низа опасни по живот болести и доста значајно, до една четвртина од смртните случаи кај деца под петгодишна возраст“.

„Понатаму, здравите средини работат како превентивна здравствена заштита и помагаат да се намалат непотребните медицински трошоци за семејствата, овозможувајќи им да инвестираат во социо-економски напредок“.

Земјите со низок и среден приход се најпогодени од болести и повреди поврзани со условите на животната средина, па се надеваме дека Компендиумот исто така може да помогне да се постигне здравствена еднаквост.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат