Климатските промени се закануваат – што можат да направат граѓаните?
јуни 21, 2023

Климатските промени го земаат данокот, и тоа се покажува секоја година се повеќе и повеќе. Екстремни температури, драстични временски непогоди, суши, поплави, бури, кои се ризик за планетата земја.

животна средина

                    Image by Freepik

На Светскиот ден на животната средина, 5 јуни, Центарот за климатски промени потсети на сите овие ризици и упати апел до граѓаните за борба против климатските промени.

Потребни се итни активности за заштита на нашата планета. Слоганот на кампањата „#ПреземиКлиматскаАкција вклучи се во борбата со климатските промени”. Центарот ги потенцира индивидуалните напори за намалување на емисиите на стакленички гасови и ублажување на ефектите од климатските промени.

Климатските проценки за Македонија укажуваат на посува и потопла клима во иднина

Центарот ја нагласува итната потреба за акција бидејќи сме сведоци на се повеќе долги и топли лета со екстремни температури, намалени врнежи и чести појави на екстремни временски непогоди како што се поплави, бури и суши. Климатските проценки за Македонија укажуваат на потопла и посува клима во иднина. Се очекува и зголемување на топлите бранови и намалување на студените зими. Овие промени претставуваат ризици за нашата животна средина, како и за земјоделството.

„Секој има моќ да направи разлика. Преку поединечни акции, можеме колективно да делуваме на неопходните промени за заштита на нашата планета за сегашните и идните генерации. Токму денеска, на Светскиот ден на животната средина, да го прифатиме предизвикот и заедно да преземеме климатски активности” – порачаа од Центарот за климатски промени.

Потребно е подигање на свеста кај граѓаните и поттикнување на промени во однесувањето во користењето на ресурсите. Важна е и грижата за животната средина и итната потреба да се намалат ефектите од климатските промени. Со усвојување на одржливи практики во нашиот секојдневен живот, сите ние можеме да придонесеме за намалување на стакленички гасови и да го минимизираме влијанието врз нашата животна средина.

Што можат граѓаните против климатските промени?

Центарот за климатски промени предлага практични чекори што може да се преземат за да се направат разлика:
1. Намалување на отпадот и рециклирање. Со минимизирање на потрошувачката, ефикасно повторно користење на материјалите и рециклирање на отпадот, можеме значително да ги намалиме емисиите на CO2.
2. Заштедете енергија: Одлучете се за уреди за заштеда на енергија, заменете ги традиционалните светилки со ефикасни и користете обновливи извори на енергија за греење на домот.
3. Прифатете го одржливиот транспорт. Изберете велосипеди или електрични тротинети наместо автомобили. Делете превоз и внимавајте на брзините на возење за да ги минимизирате емисиите.
4. Направете свесен избор на исхрана. Намалете ја потрошувачката на месо и млечни производи, одлучете се за локално произведена храна и избегнувајте прекумерно пакување.
5. Засадете дрвја. Дрвјата делуваат како природни јаглеродни тонови и апсорбираат CO2 од атмосферата. Секое засадено дрво дава значаен придонес во намалувањето на емисиите на стакленички гасови.

Транспортот претставува значителен дел од емисиите на CO2, при што само патниот транспорт е одговорен за 72% од емисиите во ЕУ. Во Македонија транспортот придонесува за приближно 30% од вкупните емисии на стакленички гасови. Со избирање на велосипеди наместо автомобили, граѓаните можат да играат витална улога во намалувањето на емисиите и борбата против климатските промени.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат