Kërcënimet nga ndryshimet klimatike – çfarë mund të bëjnë qytetarët?
July 25, 2023

Ndryshimet klimatike po bëjnë ndikimin e tyre dhe çdo vit shfaqet gjithnjë e më shumë. Temperaturat ekstreme, fatkeqësitë, thatësirat, përmbytjet, stuhitë, janë një rrezik për planetin tokë.

                         Image by Freepik

Në Ditën Botërore të Mjedisit, 5 Qershor, Qendra për Ndryshimet Klimatike na përkujtoi për të gjitha këto rreziqe dhe u bëri thirrje qytetarëve që të luftojnë ndryshimet klimatike.

Nevojiten veprime urgjente për të mbrojtur planetin tonë. Slogani i fushatës

“#NdërrmerniVeprimePërKlimën, bashkohu në luftën kundër ndryshimeve klimatike”. Qendra thekson përpjekjet individuale për të reduktuar emetimet e gazrave serrë dhe për të zbutur efektet e ndryshimeve klimatike.

Vlerësimet e klimës për Maqedoninë tregojnë një klimë më të thatë dhe më të ngrohtë në të ardhmen

Qendra thekson nevojën urgjente për veprim pasi jemi dëshmitarë të verërave gjithnjë e më të gjata dhe të nxehta me temperatura ekstreme, reduktim të reshjeve dhe shfaqje të shpeshta të ngjarjeve ekstreme të motit si përmbytjet, stuhitë dhe thatësirat. Vlerësimet e klimës për Maqedoninë tregojnë një klimë më të ngrohtë dhe më të thatë në të ardhmen. Pritet gjithashtu rritje e valëve të të nxehtit dhe ulje e dimrave të ftohtë. Këto ndryshime paraqesin rreziqe për mjedisin tonë si dhe për bujqësinë.

“Të gjithë kanë fuqinë për të bërë një ndryshim.” Nëpërmjet veprimeve individuale, ne mund të bëjmë kolektivisht ndryshimet e nevojshme për të mbrojtur planetin tonë për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm. Sot, në Ditën Botërore të Mjedisit, le të pranojmë sfidën dhe të ndërmarrim veprime klimatike së bashku” – thonë nga Qendra për Ndryshimet Klimatike.

Është e nevojshme të rritet ndërgjegjësimi i qytetarëve dhe të inkurajohen ndryshimet e sjelljes në përdorimin e resurseve. Gjithashtu, të rëndësishme janë kujdesi për mjedisin dhe nevoja urgjente për të reduktuar efektet e ndryshimeve klimatike. Duke adoptuar praktika të qëndrueshme në jetën tonë të përditshme, ne të gjithë mund të kontribuojmë në reduktimin e gazeve serrë dhe të minimizojmë ndikimin në mjedisin tonë.

Çfarë mund të bëjnë qytetarët kundër ndryshimeve klimatike?

Qendra për Ndryshimet Klimatike sugjeron hapa praktik që mund të ndërmerrni për të bërë një ndryshim:
1. Reduktimi dhe riciklimi i mbetjeve. Duke minimizuar konsumin, duke ripërdorur në mënyrë efikase materialet dhe duke ricikluar mbetjet, ne mund të reduktojmë ndjeshëm emetimet e CO2.
2. Kurseni energji: Zgjidhni pajisje që kursejnë energji, zëvendësoni llambat tradicionale me ato efikase dhe përdorni burime të rinovueshme të energjisë për ngrohjen e shtëpisë.
3. Pranoni transportin e qëndrueshëm si opsion. Zgjidhni biçikleta ose skuter elektrike në vend të makinave. Bëni udhëtime të përbashkëta me të tjerët dhe kujdesuni me shpejtësinë, me qëllim për të minimizuar emetimet.
4. Bëni zgjedhje të ndërgjegjshme të të ushqyerit. Reduktoni konsumin e mishit dhe të qumështit, zgjidhni ushqimet e prodhuara në vend dhe shmangni paketimin e tepërt.
5. Mbillni dru. Pemët veprojnë si zhytës natyral të karbonit dhe thithin CO2 nga atmosfera. Çdo pemë e mbjellë jep një kontribut të rëndësishëm në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë.

Transporti përbën një pjesë të konsiderueshme të emetimeve të CO2, ku vetëm transporti rrugor është përgjegjës për 72% të emetimeve në BE. Në Maqedoni, transporti kontribuon në rreth 30% të emetimeve totale të gazeve serrë. Duke zgjedhur biçikletat në vend të makinave, qytetarët mund të luajnë një rol jetik në reduktimin e emetimeve dhe luftimin e ndryshimeve klimatike.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат