Начини за спречување на аерозагадувањето
април 16, 2021

Намалување на употребата на фосилни горива

Постојат многу начини за да се спречи загадувањето на воздухот. Како главни промени во начинот на производство и потрошувачка на енергија, до мали промени со кои ние, како индивидуи, можеме да и помогнеме на животната средина.Да се запре согорувањето на фосилни горива е важен дел за спречување на загадувањето на воздухот.

 

Намалете ја зависноста од користењето на нафта како ресурс

Намалувањето на нашата зависност од нафта е важно.  Барањето алтернативи на традиционалните извори на енергија како што е нафтата ќе и помогне на животната средина и ќе го запре загадувањето на воздухот.

Нафтена индустрија

 

Користете обновливи извори на енергија

Обновливите извори на енергија, како што е енергијата на ветерот, се добра алтернатива за традиционалните горива. Тие не само што се од обновлив извор, што значи дека имаат минимално влијание врз животната средина, туку се произведуваат и без испуштање на штетни емисии во воздухот што предизвикуваат негово загадување.

solar-energy

 

Намалете ги емисиите на штетни гасови од автомобилите

Автомобилите се голем генератор на загадувањето на воздухот. Менувањето во хибридни или електрични автомобили може да помогне да се намалат емисиите на штетни гасови. Други алтернативи вклучуваат возење велосипед. Ова е одличен начин за одржување на формата, како и за зачувување на заштита на животната средина.

 

Побарајте чисто гориво за домот

Сите можеме да помогнеме во намалувањето на загадувањето на воздухот, барајќи чисти алтернативи за фосилните горива што се користат во домот. Огништата на јаглен може да изгледаат привлечно, но сепак тие придонесуваат за загадувањето на воздухот. Алтернативите за чисто горење се љубезни кон околината.

 

Засади дрво

Дрвјата играат важна улога во намалувањето на загадувањето на воздухот. Засадувањето дрвја може да помогне во чистење на воздухот, како и добро средство за неутрализирање на емисиите на јаглерод. Многу компании спроведуваат кампањи за садење дрвја за да го намалат нивниот јаглероден отпечаток врз околината.

Засади дрво

Намалете ја потребата за патување

Транспортот, како што се авионите, трошат многу гориво и придонесуват за загадувањето на воздухот. Секој може да стори малку за да помогне во намалување на загадувањето предизвикано од транспортот. Бизнисите, на пример, можат да ја намалат потребата од персоналот да патува преку инвестирање во нови технологии, како што е видео конференција.

 

Намалете го вашиот јаглероден отпечаток

Намалувањето на отпечатоците од јаглерод е важен дел од намалувањето на загадувањето на воздухот. Постојат многу мали чекори што можат да имаат големо влијание. Купување на локално произведена храна, ја намалува енергијата што се користи за транспорт на храна многу стотици или илјадници километри. Исклучете ги светлата кога не се користат, престанете да трошите електрична енергија без потреба.

Carbon footprint

 

Прочитајте повеќе на следниот линк

Други содржини кои можеби ќе те интересираат