Како загадениот воздух влијае на здравјето?
декември 9, 2021

Сите знаеме на што мислиме кога ќе се издигне облак од чад или кафеава магла ќе се спушти над нашите градови. Загадувањето на воздухот е опасност по здравјето на животната средина и тоа на сите ни е познато. Отпрвин, и најчесто, загадувањето на воздухот се сметаше за закана за нашето респираторно здравје. Меѓутоа, како што истражувањето за загадувањето на воздухот напредуваше во текот на децениите, загриженоста за јавното здравје се прошири, па стана јасно дека влијае и на други здравствени аспекти: дебелина, дијабетес мелитус, кардиоваскуларни болести и нарушувања на имунолошкиот систем, невролошки и репродуктивни нарушувања.

Загадувањето на воздухот е мешавина од опасни материи и од природни и од човечки извори.

Исто така, постојат опасни материи што природата ги ослободува во воздухот, како што се гасови и пепел од вулкански ерупции, гасови, како што е метан, кои се испуштаат од распаѓање на органската материја во почвите и чад од шумски пожари, кои често го предизвикуваат луѓето.

Примарните извори на загадување на воздухот што ги создаваат луѓето вклучуваат испарувања од хемиско производство, електрани со јаглен, нуспроизводи од производството и самото производство на електрична енергија, природен гас и мазут за загревање на домовите и емисии од возила.

Кои се здравствени ефекти од загадувањето на воздухот?

Кардиоваскуларни болести

Функцијата на крвните садови може да биде нарушена поради фините честички, како и калцификацијата во артериите што може да се забрза. Истражувачите од Националниот институт за еколошки здравствени науки воспоставија врска помеѓу зголемениот ризик од хеморагичен удар и краткорочната дневна изложеност на азотни оксиди на жените по менопауза. Намалени нивоа на липопротеини со висока густина може да се појават како резултат на загадувањето на воздухот поврзано со сообраќајот. Намалените нивоа на липопротеини со висока густина го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести.

Kako-aerozagaduvaweto-vlijae-na-tvoeto-srce

Според извештајот на НТП (Националната програма за токсикологија), загадувањето на воздухот поврзано со сообраќајот исто така го зголемува ризикот кај бремените жени за хипертензивни нарушувања или опасни промени во крвниот притисок. Овие хипертензивни нарушувања се главната причина за болести и смрт на фетусот и мајката, мала тежина при раѓање и предвремено породување.

Kako-aerozagaduvaweto-vlijae-na-tvoeto-srceKako-aerozagaduvaweto-vlijae-na-tvoeto-srce

 

Респираторна болест

Загадувањето на воздухот може да влијае на развојот на белодробни болести. Загадувањето на воздухот е исто така вмешано во развојот на астма, емфизем и други респираторни заболувања, како што е ХОББ или хронична опструктивна белодробна болест. Азотниот оксид и ПМ се поврзани со хроничен бронхитис. Покрај тоа, една студија објавена во 2021 година го поврза чадот од шумските пожари со дополнителни смртни случаи и случаи на КОВИД-19, а студијата се надоврза на добро воспоставена врска помеѓу инфекциите на респираторниот тракт и загадувањето на воздухот.

Air-pollution-INFOGRAPHIC

 

Рак

Една студија покажа дека ризикот од рак на дојка кај жените се зголемува ако живеат во близина на главните патишта. Друга студија спроведена од страна на Националниот институт за еколошки здравствени науки, сестринска студија заклучи дека другите токсични супстанции кои се пренесуваат во воздухот, како што е метилен хлоридот, кој се користи во средствата за отстранување на бои и аеросоли, исто така се поврзани со поголем ризик од рак на дојка.

Бензенот, компонента на бензинот и индустриската хемикалија, и професионалната изложеност на него може да предизвика леукемија и е поврзан со не-Хочкинов лимфом. Студијата која траеше 16 години, почнувајќи од 2000 година и завршувајќи во 2016 година, откри врска помеѓу зголеменото потпирање на јаглен за производство на енергија и ракот на белите дробови.

 

Кој е во опасност од загадувањето на воздухот?

Иако здравјето на сите е под влијание на загадениот воздух, постојат одредени групи кои се повеќе изложени на ризик. Здравствениот ризик на луѓето од загадениот воздух варира во голема мера во зависност од нивното основно здравје, возраста, местото каде што живеат и други фактори.

Кои луѓе се изложени на најголем ризик од здравствени проблеми поврзани со загадениот воздух?

Public-Health-England

Постари возрасни

Загадувањето на воздухот е поврзано со поголеми шанси за развој на неколку невролошки болести како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест деменција и други. Телесната попреченост кај возрасните може значително да се забрза со долготрајна изложеност на загадување на воздухот поврзано со сообраќајот. Ризикот е поизразен кај луѓето со ниски приходи и расните малцинства. Исто така, постои врска помеѓу Алцхајмеровата болест и проблемите со меморијата и загадувањето со ПМ 2,5, што е забележано кај жените на возраст од 65 години и постари.

Деца

Студијата за здравјето на децата на Универзитетот во Јужна Калифорнија финансирана од Националниот институт за еколошки здравствени науки направи неколку студии во врска со ефектите што загадувањето на воздухот ги има врз респираторното здравје на децата. Заклучено е дека децата кои живеат во заедници со висока озон и играат спортови на отворено имаат поголема веројатност да развијат астма. Дополнително, постои зголемен ризик за астма кај децата кои живеат во близина на прометни патишта. Децата кои биле изложени на високи нивоа на загадувачи на воздухот и имале астма имале поголема веројатност да развијат симптоми на бронхит.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат