Топлотниот бран во Европа поопасен поради климатските промени
јули 20, 2022

Топлотниот бран кој во јули ја зафати Европа уште еднаш го исфрли во прв план прашањето за влијанието на климатските промени.  Некои од експертите објаснија зошто сметаат дека последниот топлотен бран во Европа е уште поопасен поради климатските промени.

Алекс Дикин од Националната метеоролошка служба на Велика Британија (Met Office) е меѓу оние кои не се сомневаат во влијанието на климатските промени.

Имавме топли периоди и порано. Но, јасно е дека топлотните бранови стануваат се поинтензивни и почести. Науката е апсолутно јасна дека климатските промени играат улога и во последниот топлотен бран. Знаеме дека температурата на воздухот од 40 степени Целзиусовиот степен е десет пати поверојатно во ОК ако луѓето не влијаеле на климата. Така овие топлотни бранови ќе стануваат сè почести“, истакна Дикин.

Според него топлотните бранови траат подолго, а температурите се повисоки.

Метеорологот на британската метеоролошка служба Џим Дејл смета дека Велика Британија е меѓу земјите каде што некогаш ќе се случат најголеми климатски промени.

Податоците за последната деценија и подолго се јасни. Сите светски температурни рекорди се забележани во последната деценија, како и рекорди во количината на емисии на јаглерод диоксид (CO2). Веќе не може да се негира. Климатските промени се тука и тоа е направено од човек“, истакна тој.

Тој истакна дека климатските промени не носат само топлотни бранови, туку и други временски екстреми, кои се однесуваат на бури и поплави.

Мет офис го анализираше летото 2018 година, кое беше најжешко во целиот свет. Утврдено е дека толку топло лето би било веројатно 0,5 отсто доколку човекот не влијаел на климата. Сепак, таа стапка се искачи на 12 проценти поради стакленички гасови.

Тоа значи дека екстремно топло лето е 30 пати поверојатно поради климатските промени. Летните температури од 2018 година се очекува да се повторуваат секоја втора година од средината на овој век, пишува Sky News.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат