Ju pëlqen apo jo – biçikletat janë e vetmja rrugëdalje nga ajri i ndotur
June 26, 2023

Ne do të duhet të heqim dorë nga makinat për të shmangur ngrohjen globale – ky është mesazhi më i rëndësishëm i studimit të paraqitur nga Universiteti i Kalifornisë.

             Foto nga Jacek Dylag në Unsplash

Pas muajsh pune, ekspertët kanë arritur në përfundimin se njerëzit do të duhet të heqin dorë nga makinat e tyre nëse duan të shpëtojnë planetin. Raporti ofron një pasqyrë të sakrificave të mëdha personale, mjedisore dhe ekonomike që kërkohen për të arritur deri tek qëllimet klimatike.

Në të njëjtën kohë, ekipi thekson se kalimi në automjetet elektrike ka tre probleme themelore që nuk do të përmirësojnë ndjeshëm statistikat e emetimeve në të gjithë planetin.

Studimi thotë se sasi të mëdha mineralesh si litiumi, kobalti dhe nikeli do të nevojiten për të prodhuar bateri për automjetet elektrike. Nëse kërkesa aktuale për automjete elektrike parashikohet deri në vitin 2050, nevojat për litium vetëm për tregun amerikan do të kërkojnë trefishin e sasisë së litiumit të prodhuar aktualisht për të gjithë tregun global.

Theksohet se shtimi i minierave do të dëmtojë në mënyrë të pakthyeshme natyrën. Minierat përbëjnë ndërmjet 4% dhe 7% të emetimeve globale të gazeve serrë dhe do të shkatërrojnë pyjet tropikale që aktualisht thithin CO₂ nga atmosfera.

Makinat elektrike nuk janë zgjidhja e vetme për përmirësimin e cilësisë së ajrit dhe parandalimin e ndryshimeve klimatike

Studimi është gjithashtu i qartë për kërkesën e madhe për energji elektrike. Elektrifikimi i sistemit të transportit amerikan do të rrisë ndjeshëm kërkesën për energji elektrike.

Gjithashtu, prodhimi i automjeteve elektrike dhe ndërtimi dhe mirëmbajtja e rrugëve, autostradave dhe parkingjeve janë procese intensive energjetike me nivele të larta të emetimeve të karbonit.

Në fund, studimi paralajmëron gjithashtu sakrificat që njerëzit në vendet e zhvilluara do të duhet të bëjnë për të përmbushur kufijtë e ngrohjes që aktivistët e klimës kanë theksuar për dekada, e cila është për të parandaluar që planeti të arrijë një temperaturë prej më shumë se 1,5 gradë Celsius në krahasim deri në kohën paraindustriale.

“Strategjia aktuale dominuese në sektorin e automobilave, e cila konsiston në zëvendësimin e automjeteve me benzinë me automjete elektrike, dhe nuk përfshin reduktimin e pronësisë dhe përdorimit të makinave, ka të ngjarë të jetë jo kompatibile me rritjen e temperaturave deri në fund të shekullit.

Në vend të kësaj, studimi rekomandon politika të qeverisë që inkurajojnë ecjen, çiklizmin dhe transportin publik.

Pra, në një të ardhme të afërt sugjerohet që të blejmë atlete të mira, një biçikletë dhe një biletë autobusi/treni.

Други содржини кои можеби ќе те интересираат